Методи активного і пасивного захисту малорозмірних наземних об’єктів від матричних радіометричних пасивно-активних систем виявлення міліметрового діапазону

Биков, ВМ, 1Осиновий, ГГ, Козис, КВ
1Державнe підприємствo «Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля», Дніпропетровськ
Косм. наука технол. 2023, 29 ;(5):099-105
https://doi.org/10.15407/knit2023.05.099
Мова публікації: Англійська
Анотація: 
Розроблені і удосконалені моделі і методи положено в основу створеної в роботі методики оцінки ймовірності і дальності виявлення малорозмірних, в тому числі рухомих, наземних об’єктів пасивно-активними радіометричними системами виявлення і ідентифікації міліметрового діапазону. Методика дозволяє ураховувати велику кількість факторів (потужність і багатопозиційну побудову джерела підсвічування, ширину полоси пропускання приймача радіометричної (РМ) системи, характеристики антени джерела підсвічування і РМ системи), і умов візування РМ системи (кути візування, розміри і конфігурацію об’єкта, вплив атмосферних гідро метеорів), які впливають на процес виявлення чи не виявлення малорозмірних наземних об’єктів. Отримані в роботі аналітичні вирази дозволяють оцінити вплив на процес виявлення застосованих методів і засобів захисту, і таким чином оцінити ефективність засобів зниження помітності малорозмірних наземних рухомих об’єктів від радіометричних систем виявлення міліметрового діапазону.
У роботі розглянуто теоретичну модель для визначення ймовірності та дальності виявлення радіометричною системою малогабаритного наземного об’єкта. Дана модель враховує можливість використання активно-пасивної радіометричної системи, а також активних і пасивних засобів зниження видимості об'єктів. Модель дозволила отримати узагальнені формули як для контрасту радіояскравості об’єкта до фону, так і для дальності виявлення об’єкта за наявності джерел освітлення.
       На основі чисельного моделювання показано ефективність розробленої моделі. Крім того, показано, що за рахунок використання регульованого джерела шумового освітлення можна значно знизити видимість об’єкта в динамічних умовах. Результати роботи окреслюють шляхи розвитку сучасних високотехнологічних методів пасивного та активного захисту наземних об’єктів від систем радіометричної розвідки та наведення зброї.
Ключові слова: активні і пасивні системи захисту, міліметровий діапазон, маскувальні покриття, матричні кореляційно-екстремальні системи виявлення