Огляд і аналіз існуючих керованих систем точного повітряного десантування вантажів

Вамболь, ОО, Калужинов, ІВ, Барахов, КП, Кондратьєв, АВ
Косм. наука технол. 2023, 29 ;(5):033-050
https://doi.org/10.15407/knit2023.05.033
Мова публікації: Українська
Анотація: 
На сьогоднішній день є актуальним розроблення систем забезпечення доставки на спеціальні майданчики приземлення таких об’єктів ракетно-космічної техніки, що підлягають порятунку або повторного використанню. До таких обєктв відносяться ракетні двигуни або прискорювачі перших ступенів ракет-носіїв. Застосування традиційних парашутних систем не завжди забезпечує необхідну ймовірність виконання польотного завдання, що суттєво збільшує ризик виникнення небезпечних ситуацій для населення та наземної інфраструктури.
       У статті проведений аналіз існуючих керованих систем точного повітряного десантування. Розглянуто конструктивні особливості різних типів керованих систем точного повітряного десантування вантажів та їх технічні характеристики. Визначено головні недоліки та сильні сторони розглянутих керованих систем точного повітряного десантування вантажів. Ґрунтуючись на проведеному аналізі розроблено типову конструктивну схему для представника сімейства керованих систем точного повітряного десантування вантажів. Показано, що проведення експериментальних випробувань розробленої типової конструктивної схеми з використанням фізичної динамічно подібної моделі є найбільш ефективним і раціональним.
         Розроблено динамічно подібну модель для проведення відпрацювання система автоматичного управління, а також для проведення експериментальних досліджень конструкції керованих систем точного повітряного десантування вантажів. Обговорюються перспективи подальших досліджень, спрямованих на розроблення сімейства керованих систем точного повітряного десантування вантажів за рахунок використання експериментальної системи для відпрацювання модифікацій компонування і конструкцій базової моделі з використанням принципу масштабування за теорією подібності.
Ключові слова: динамічно подібна модель, конструктивна схема, парашутна система, система точної повітряної доставки вантажів