Положення астероїдів за спостереженнями в рамках проєкту ФОН в Душанбе

Шатохіна, СВ, Рельке, Е, Їжакевич, ОМ, Андрук, ВМ, Мулло-Абдолов, АШ
Косм. наука технол. 2023, 29 ;(5):079-087
https://doi.org/10.15407/knit2023.05.079
Мова публікації: Англійська
Анотація: 
Наведено результати ідентифікації зображень астероїдів та робіт зі створення позиційних каталогів на основі оцифрованих фотографічних спостережень у рамках фотографічного огляду північного неба (проєкт ФОН). Завдяки співпраці між Українською віртуальною обсерваторією та Інститутом астрофізики Академії наук Таджикистану до розгляду залучались численні додаткові архіви оцифрованих спостережень та сервісів обробки для отримання нових оригінальних даних про малі тіла Сонячної системи.
          Душанбинська частина проєкту ФОН представлена приблизно 1570 фотопластинками, отриманими в 1985¾1992 роках у Гіссарській астрономічній обсерваторії Інституту астрофізики Академії наук Республіки Таджикистан. На даний момент завершено їхнє оцифрування та обробка сканів, а також отримано каталог екваторіальних координат і зоряних величин для всіх зареєстрованих об'єктів на пластинках.
           Паралельно з вирішенням основного завдання проєкту зі створення каталогу зірок і галактик виконувався пошук зображень астероїдів і комет задля створення каталогу їхніх координат і зоряних величин. Було отримано близько 2200 положень астероїдів і комет з візуальними величинами від 7m до 16.5m. Усі положення астероїдів порівнювались з ефемеридами. Проведено попередній аналіз різниць O-C астероїдів та їхнє порівняння з аналогічними результатами, отриманими з оцифрованих спостережень Київської та Китабської частин проєкту ФОН. Автори відзначають деякі відмінності точностей порівнюваних каталогів, а також аналізують причини та можливості зменшення їхнього впливу.
        Крім того, у каталог додано кілька положень Плутона і комет, які також були ідентифіковані на негативах.
Ключові слова: каталог, оцифровані спостереження, позиції астероїдів, рхіви даних