Метод автоматизованої корекції приладових спотворень на багатоспектральних супутникових знімках Landsat-7

Білоусов, КГ, Нечипорук, МВ, Хорошилов, ВС, Свинаренко, ДМ, 1Мозговий, ДК, 2Попель, ВМ
1Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара
2Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля», Дніпропетровськ
Косм. наука технол. 2022, 28 ;(3):03-03
https://doi.org/10.15407/knit2022.03.017
Мова публікації: Українська
Анотація: 
Запропоновано альтернативний метод автоматизованої корекції приладових спотворень сканера ETM+ на багатоспектральних супутникових знімках Landsat-7. Метод заснований на використанні фільтрації в області просторових частот із застосуванням швидкого перетворення Фур'є та спектральних масок. Параметри маски  визначаються за відомим просторовим періодом завади або експериментально за результатами фільтрації. Для виконання фільтрації на області просторових частот, що підлягають видаленню, накладається фільтруюча маска, що складається із пикселів з нульовими значеннями. У відфільтрованому зображенні будуть вилучені періодичні компоненти, просторовий період яких відповідає відфільтрованим на Фур'є-образі просторовим частотам. Якість фільтрації визначається використовуваною маскою. В разі використання багатоспектральних знімків маска фільтра, побудована за Фур'є-образом одного зі спектральних каналів, використовується для фільтрації інших каналів.
      Результати візуального аналізу оброблених знімків показали досить якісну корекцію та усунення приладових спотворень сканера ETM+ у порівнянні з іншими методами. Основні переваги запропонованого методу: можливість роботи без використання метаданих та масок приладових спотворень; робота з одноканальними і багатоспектральними знімками; можливість роботи з невеликими фрагментами сцени; мінімальна кількість ручних налаштувань для процедур обробки; можливість роботи без додаткових знімків за інші дати; висока стійкість використовуваних алгоритмів при використанні знімків з різних супутників; досить добра повторюваність результатів на супутникових знімках, зроблених у різні сезони та для різних територій.
      Експериментальне тестування запропонованого методу на великій кількості знімків також підтвердило добру повторюваність і високу стійкість використовуваних алгоритмів. Розроблена технологія також з успіхом може бути використана для корекції приладових просторово-періодичних спотворень на архівних супутникових знімках, отриманих за допомогою інших оптико-механічних сканерів.
Ключові слова: багатоспектральні знімки, приладові спотворення, сканер ETM+, спектральні маски, супутник Landsat-7, швидке перетворення Фур'є