Кінематичні параметри, фізичні характеристики та хімічний склад вибраних метеорних тіл

Голубаєв, ОВ, Мозгова, АМ
Косм. наука технол. 2024, 30 ;(4):06-06
Мова публікації: Українська
Анотація: 
Вступ. Метеороїди, досягаючи Землі й вторгаючись у її атмосферу, створюють метеори. Кінематичні параметри, фізичні характеристики та хімічний склад спостережених метеорних тіл дають інформацію про властивості їхніх батьківських тіл — комет і астероїдів. З іншого боку ці параметри можуть відображати фізичні умови перебування метеороїдів у різних ділянках Сонячної системи та поза її межами.
     Методи. Метеорні дані, проаналізовані в роботі, отримані зі спостережень за допомогою автоматизованого відео-спектрального метеорного патруля Науково-дослідного інституту астрономії Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Методи метеорної астрономії та спектроскопії дають можливість визначити кінематичні параметри, фізичні властивості та хімічний склад досліджуваних метеороїдів.
       Результати. У роботі представлено результати досліджень метеорів яскравіших за 0m, які були зафіксовані базисним способом і для яких отримані спектральні спостереження. Для вибраних 12 метеорів отримані координати метеорних радіантів на небесній сфері, параметри атмосферних траєкторій метеорних тіл, геліоцентричні орбітальні параметри спостережених метеороїдів на епоху (J2000). За фотометричними даними визначені позаатмосферні маси метеороїдів. Проведено аналіз ототожнених емісійних ліній, виявлених у метеорних спектрах. Для цього застосовувалось програмне забезпечення, розроблене авторами роботи для обробки метеорних спектрів. Проведено якісний та кількісний аналіз хімічного складу метеорних тіл. Під час кількісного аналізу визначалися величини відносних інтенсивностей ліній Fe I-15, Mg I-2, Na I-1.
        Висновки. Представлені в роботі кінематичні характеристики і елементи геліоцентричних орбіт вказують на те, що спостережені метеорні тіла належать метеорним потокам, таким як: Персеїди, Леоніди, Південні Тауриди. Деякі метеорні тіла є спорадичними. Розраховані маси метеороїдів, хоч і мають варіацію значень, але в цілому узгоджуються зі спостереженнями інших авторів в інтервалі абсолютних значень яскравості метеорів -2m …+1.5m. Виявлено, що деякі з досліджених метеорних тіл мають незначний вміст заліза або натрію у своєму хімічному складі.  
Ключові слова: геліоцентрична орбіта, маса, метеор, метеороїд, спектр, спектральні лінії, хімічний склад