Геопросторовий аналіз потенціалу територій України для розміщення сонячних електростанцій за супутниковами даними

Куссуль, НМ, Дрозд, СЮ
Косм. наука технол. 2024, 30 ;(1):31-43
https://doi.org/10.15407/knit2024.01.031
Мова публікації: Українська
Анотація: 
Зміни клімату зумовлюють актуальність використання відновлюваної енергетики в усьому світі. Зелена угода визначає політику розвитку енергетики в Європі до 2030 року. Особливо важливе значення цей виклик має в Україні в контексті повоєнного відновлення енергетичної інфраструктури. Тому актуальною проблемою є аналіз придатності території України для встановлення великих сонячних електростанцій (сонячних ферм) та оптимізація їх розміщення. Дане дослідження спрямоване на визначення придатності територій України для розміщення сонячних електростанцій за допомогою супутникових даних про особливості клімату та рельєфу. Серед факторів, які визначають придатність території до розміщення сонячних ферм, найбільший вплив мають кліматичні показники, включаючи дані про сумарне глобальне горизонтальне сонячне випромінювання (GHI), накопичену температуру вище 25℃ на висоті 2 метри, середньорічну швидкість вітру та карту накопичених річних опадів з набору даних ERA5-Land.  
       У даному дослідженні для визначення придатності територій також використовувалися карти рельєфу, що містять інформацію про висоти, схили та затіненість місцевості з проекту Shuttle Radar Topography Mission (SRTM). Придатність територій визначається шляхом геопросторового аналізу методом зважених сум. За результатами дослідження побудована карта придатності, яка відображає розподіл зон із різними коефіцієнтами придатності (від 0 до 1). Виявлено, що більша частина території України сприятлива для розміщенні сонячних електростанцій. Майже половина країни (більше 48%) має середні показники придатності (0.3-0.4). Кращі умови для розміщення сонячних ферм спостерігаються у південних областях України. Отриману карту придатності територій використано для аналізу оптимальності розміщення вже побудованих найбільших сонячних електростанцій України. Для отримання локації цих енергетичних об’єктівми використовували дані з Wikimapia . Загалом, всі проаналізовані нами великі сонячні електростанції України розміщені в оптимальних територіях. Також дослідження показало виявлено, що деякі області, такі як Одеська, Полтавська, Харківська, Запорізька, Дніпропетровська, Донецька і Луганська, мають хороші показники придатності (0,3-0,4), проте використовуються не повністю. Ці області мають великий потенціал для майбутньої побудови потужних і продуктивних сонячних електростанцій.
Ключові слова: геопросторовий аналіз, клімат, метод зважених сум, придатність територій, рельєф, сонячні електростанції, супутникові дані