Україна з космосу. Атлас дешифрованих знімків території України з космічних апаратів

Лялько, ВІ, Федоровський, ОД
Косм. наука технол. 1997, 3 ;(Suppl. 2):03-32
https://doi.org/10.15407/knit1997.02s.003
Мова публікації: Англійська
Анотація: 
Особлива увага в установах Украъни приділяється створенню теоретичних основ, методик і комп'ютерних технологій та унікальної апаратури для дистанційного дослідження земної поверхні, морів і океанів з космосу в різних спектральних діапазонах для пошуків корисних копалин, екологічного контролю довкілля, метеорологічного прогнозування та визначення стану сільськогосподарських угідь.
               З метою підвищення ефективності та практичної віддачі цих досліджень у 1995 році здійснено запуск першого українського супутника «Січ-1», який оснащено засобами дистанційного зондування Землі. У 1996 році в рамках відповідного міжнародного проекту на російську орбітальну станцію «Мир» було запущено модуль «Природа». Українські організації беруть участь у цьому проекті, забезпечуючи космічні зйомки полігонними вимірами, які необхідні для калібровки даних зйомок території України. Українські організації та спеціалісти в галузі дистанційного зондування Землі успішно співпрацюють з космічними агентствами та відповідними організаціями Росії, Німеччини, Франції, Латинської Америки, Європейського співтовариства та інших країн. Це дає можливість використовувати при вирішенні актуальних для України природоресурсних та природоохоронних задач разом з матеріалами зйомок з українського супутника, також і космічну інформацію з різноманітних національних та міжнародних космічних апаратів.
                  В представленому атласі тематично інтерпретовано космознімки «Україна з космосу», створення якого стало можливим завдяки освоєнню українськими фахівцями комп'ютерних технологій обробки космічної інформації, широко використані матеріали зйомок з космічних апаратів 5РОТ (Франція), «Landsat» (США), «Ресурс» (Росія) та «Січ» (Україна).
Ключові слова: дешифровка зображень, дистанційне зондування