Пам’яті чоен-кореспондента НАН України Єлизавети Львівни КОРДЮМ

Косм. наука технол. 2024, 30 ;(3):95-96
Мова публікації: Українська
Анотація: 
Єлизавета Львівна народилася 3 листопада 1932 року в Києві. 1955 року закінчила Київський державний університет ім. Т.Г. Шевченка, після чого працювала спершу в Ботанічному саду імені академіка О.В. Фоміна, а з 1959 року – в Інституті ботаніки АН України. Від 1976 року і до кінця життя очолювала відділ клітинної біології та анатомії Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України. Працювала на посадах заступника директора з наукової роботи (у 1998 – 2003 роках) і виконувача обов’язків директора (у 1998–1999 роках) цієї установи. 1960 року Є.Л. Кордюм захистила кандидатську, а 1969-го – докторську дисертацію. 1986 року їй присвоїли звання професора, 2000 року – обрали членом-кореспондентом НАН України за Відділенням загальної біології НАН України. Вона була дійсним членом Міжнародної академії астронавтики.
           Є.Л. Кордюм – видатний ембріолог, ботанік, клітинний біолог світового рівня. Вона запропонувала першу класифікацію макроспорангіїв покритонасінних рослин, розробила класифікацію статевих типів квітки і встановила закономірності їхнього формування. Їй належить відкриття гравічутливості рослинних клітин, не спеціалізованих до сприйняття гравітаційного вектора, що пізніше підтвердили дослідники в інших країнах. Вона визначила низку загальних закономірностей впливу мікрогравітації на організмовому, клітинному і молекулярному рівнях.
Є.Л. Кордюм уперше дослідила зміну напряму гравітропічної реакції кореня в слабкому комбінованому магнітному полі. Вона є засновницею наукової школи з космічної та гравітаційної біології. Як голова секції «Космічна біологія та медицина» Ради з космічних досліджень НАН України Є.Л. Кордюм сприяла створенню в Україні Програми з космічної біології та медицини і її успішній реалізації, результатом чого став спільний із НАСА українсько-американський експеримент, який  на шатлі «Колумбія» 19 листопада – 5 грудня 1997 року виконував льотчик-астронавт Леонід Каденюк. Завдяки високому іміджу України в галузі космічної біології Державне космічне агентство України було прийняли 2000 року до Міжнародної робочої групи з наук про життя в космосі.  Є.Л. Кордюм буда членом редакційної колегії науково-практичного журналу «Космічна наука і технологія» НАН України.
            Основні наукові інтереси Є.Л. Кордюм були пов’язані з проблемою адаптації рослин до несприятливих змін екологічних факторів біосфери та факторів космічного польоту, передусім мікрогравітації, механізмів гравітропічної реакції кореня. Вона розробляла питання стабільності та пластичності онтогенезу рослин на клітинному й молекулярному рівнях у природних умовах і в експерименті, зокрема питання адаптивної ролі фенотипічної пластичності та значення епігенетичної регуляції генної експресії й спадковості в онтогенезі рослин та їхній адаптації до флуктуацій довкілля.
           Є.Л. Кордюм є автором понад 550 наукових публікацій, значну частину яких опубліковано у закордонних наукових виданнях. Багато уваги вона приділяла підготовці наукових кадрів. Під її керівництвом підготовлено та захищено 22 дисертації.
          За визначну наукову діяльність і активну громадську позицію члена-кореспондента НАН України Є.Л. Кордюм відзначено високими державними та академічними нагородами – вона є повним кавалером ордена княгині Ольги, лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки та премії НАН України імені М.Г. Холодного. Має численні медалі та почесні дипломи: нагороджена золотою, двома срібними та трьома бронзовими медалями ВДНГ СРСР, почесними дипломами і медалями Американського біографічного інституту та Міжнародної біографічної асоціації, Пам’ятною медаллю Ю.В. Кондратюка, численними відзнаками НАН України. 1984 року їй присвоїли почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України».
        Свідченням міжнародного визнання заслуг Є.Л. Кордюм є внесення її імені до Зали Слави (International Air & Space Hall of Fame Hall of Fame) у 2020 році. Це нагорода Міжнародної астронавтичної федерації (International Astronautical Federation), яка віддає данину поваги діячам космічної галузі за особливий внесок у розвиток космічної науки і техніки.
Ключові слова: Видатні особистості: професор Єлизавета Кордюм