Тепловакуумні випробування зразків екранно-вакуумної теплової ізоляції

Рогачов, ВА, Козак, ДВ, Мельник, РС, Поштаренко, ЮА, Рассамакін, БМ, Хомініч, ВІ, Захаров, ВВ, Москальова, ТВ
Косм. наука технол. 2023, 29 ;(6):051-061
https://doi.org/10.15407/knit2023.06.051
Мова публікації: Українська
Анотація: 
Представлені результати тепловакуумних досліджень та випробувань зразків чохлів екранно-вакуумної теплоізоляції (ЕВТІ), які відрізняються кількістю шарів, які складаються з Дослідження виконані на  експериментальному стенді ТВК-0,12. Приведені методики проведення тепловакуумних випробувань та обробки експериментальних результатів для визначення питомого термічного опору зразків екранно-вакуумної теплоізоляції.
          Чохли виготовлені з каптону та майлару, між якими розміщені розділювальні прокладки з дакрону. При цьому внутрішні шари ЕВТІ виготовлені з майлару, алюмінізованого з двох сторін, його товщина не перевищує 6,0 мкм. В якості зовнішньої обшивки зразків ЕВТІ використаний каптон, алюмінізований з внутрішньої сторони середньою товщиною не більш за 50 мкм. Середня товщина внутрішньої обшивки алюмінізованого каптону з двох сторін не перевищує 25 мкм. У якості ізоляційних прокладок ЕВТІ використаний дакрон, товщина якого становить не більш  за 200 мкм.
         Для випробувань конструктивно виготовлялися зборки теплоізоляції у вигляді прямокутного мату з габаритними розмірами 200х300 мм. Усі зразки досліджуваних ЕВТІ мали перфорацію екранів отворами діаметром 2 мм з кроком 50 мм для відведення повітря, що знаходиться між шарами теплоізоляції і яке відводиться в процесі відкачування газового середовища з вакуумної камери ТВК-0,12.
        Показано, що найбільш ефективною є двадцятишарова екранно-вакуумна теплоізоляція, яка має термічний опір в діапазоні температурних напорів (125-205) оС відповідно (6,5-4) м2·К/Вт, що в 1,75 рази вище, ніж у десятишаровій. Визначено, що застосування зразків ЕВТІ з числом шарів більш за 20 не призводить до суттєвого зростання її ефективності.
        Найкращі зі зразків рекомендовані для використання у виробах космічної техніки.
Ключові слова: екранно-вакуумна теплова ізоляція, космічний апарат, питомий термічний опір, температурне поле, температурний напір, тепловий потік випромінювання, термовакуумні випробування