Концепція інформаційної системи для забезпечення моніторингу космічного простору з метою підвищення воєнної безпеки

Беспалко, ІА, Греков, ЛД, Пекарєв, ДВ, Федорчук, ДЛ
Косм. наука технол. 2022, 28 ;(4):03-17
https://doi.org/10.15407/knit2022.04.003
Мова публікації: Українська
Анотація: 
Запропоновано концепцію інформаційної системи для забезпечення моніторингу космічного простору з метою підвищення воєнної безпеки з урахуванням особливостей виконання завдань вітчизняними структурами сектору безпеки і оборони. В основу концепції покладено розроблення базової (відкритої) та спеціалізованих (адаптованих до потреб визначених споживачів) підсистем з розподілом між ними загальних та спеціальних завдань з оцінки космічної обстановки. Подано результати аналізу можливостей наявного у відкритому доступі програмного забезпечення, які можна використати для оцінки космічної обстановки як додатковий засіб. Розроблено функціональну модель інформаційної системи для забезпечення моніторингу космічного простору та проведено декомпозицію її основного функціонального блоку — «Загальна оцінка космічної обстановки».
           Визначено основні програмні компоненти спеціалізованого програмно-алгоритмічного забезпечення загальної оцінки космічної обстановки: виявлення та супроводження космічних об’єктів, роботи з базою даних об’єктів космічної діяльнос- ті, моделювання і відображення космічної обстановки, а також окреслено їхні основні завдання. Розроблено структурну схему програмно-технічного комплексу загальної оцінки космічної обстановки. Запропоновано подальші шляхи дослідження: конкретизація функціоналу компонентів програмно-алгоритмічного забезпечення загальної оцінки космічної обстановки, обґрунтування і розроблення структур баз даних космічних об’єктів та об’єктів космічної діяльності, створення відповідних програмно-технічних комплексів та перевірка адекватності використаних у них математичних моделей, а також питання захисту інформації.
Ключові слова: космічна діяльність, космічна ситуаційна обізнаність, моніторинг космічного простору, орбітальні космічні засоби, оцінка космічної обстановки, спеціалізоване програмно-алгоритмічне забезпечення