Пропозиції Російської Федерації з вивчення і освоєння Місяця як основи стратегії космічних досліджень Сонячної системи на період до 2030-2040 рр.

Маров, МЯ
Косм. наука технол. 2011, 17 ;(5):76-79
https://doi.org/10.15407/knit2011.05.076
Мова публікації: російська
Анотація: 
Основою стратегії космічних досліджень Сонячної системи на період до 2030-2040 р повинно бути детальне вивчення Місяця, що спирається на автоматичні космічні апарати і робототехнічні системи, і початок її освоєння. включаючи пілотовані експедиції і розгортання елементів інфраструктури для створення населеної місячної бази. Освоєння Місяця, як найближчого до нас небесного тіла, слід розглядати в якості найважливішихї політичних та економічних завдань найближчого майбутнього, що обіцяє величезний економічний ефект.
       Виходячи з актуальних наукових завдань, технічних можливостей і фінансових обмежень, альтернативи Місяцю просто немає. Тому на її детальному вивченні та освоєнні треба зосередити зусилля наукових і виробничих організацій на найближчі приблизно 20- 30 років, а роботи по польотах до Марсу вести поки на рівні НДР. Це дозволить не розпорошувати ресурси, зробити справжній ривок в космічних технологіях і в найближчому майбутньому отримати видатні наукові і практичні результати. Стратегія вивчення і освоєння Місяця передбачає організацію єдиної комплексної програми, яка з самого початку повинна містити у собі підготовку до широкомасштабних досліджень і поетапне розгортання технічних засобів і елементів інфраструктури, що забезпечують постійну присутність людини на Місяці і використання її природних ресурсів, починаючи з 2030 х рр . Виходячи з цієї основної концепції, в статті розглядаються чотири основні етапи досліджень і освоєння Місяця на період 2016- 2040 рр.
Ключові слова: населена місячна база, пілотовані експедиції, сонячна система