Покриття зір малими тілами Сонячної системи: сучасний стан спостережень в Україні

Клещонок, ВВ, Карбовський, ВЛ, Буромський, МІ, Лашко, МВ, Горбаньов, ЮМ, Кашуба, ВІ, Кімаковський, СР, Шавловський, ВІ, Ангельський, ОВ, Цехмейстренко, ВС, Мишевський, ММ, Ревун, АВ
Косм. наука технол. 2022, 28 ;(5):56-66
https://doi.org/10.15407/knit2022.05.056
Мова публікації: Українська
Анотація: 
Наведено опис завдань, які можна вирішувати за допомогою спостережень покриттів зірок малими тілами Сонячної системи. Для спостереження покриттів зірок в Головній астрономічній обсерваторії Національної академії наук України (ГАО НАН України) спільно з Астрономічною обсерваторією Київського національного університету імені Тараса Шевченка (АО КНУ) створений програмно-апаратний комплекс для роботи на довгофокусних телескопах. Комплекс використовує високочутливу ПЗЗ-камеру Apogee Alta U47 в режимі синхронного переносу заряду (TDI). До складу комплексу входить також редуктор фокуса з блоком світлофільтрів. Комплекс може використовуватися на телескопах АЗТ-2 ГАО НАН України і АЗТ-14 спостережної станції Лісники. Виготовлений також мобільний комплекс на основі телескопа системи Ньютона (D = 203 мм, F = 1200 мм) і комп’ютеризованого монтування Sky-Watcher EQ-5 з системою GOTO для організації виїзних спостережень.
            Цінність спостережень покриттів істотно збільшується при використанні декількох пунктів спостережень. Для цього розпочато створення групи спостерігачів покриттів в Україні. До її складу входять спостерігачі, Астрономічної обсерваторії Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова, які використовують телескоп Річі — Кретьєна ОМТ-800 (D = 800 мм, F = 2134 мм) з ПЗЗ-камерою QHY174M GPS станції Маяки і телескоп системи Шмідта (D = 240 мм, F = 540 мм) з камерою «ВІДЕОСКАН-415-2001» станції Крижанівка. До групи входять також кілька аматорських обсерваторій. Серед них станції в смт. Петрівка Одеської обл., Лозівська шкільна астрономічна обсерваторія в Тернопільській обл., Приватна астрономічна обсерваторія L33 м. Ананьїв Одеської обл. та Приватна обсерваторія L58 «Небесна Сова» в смт. Великодолинське Одеської обл. Наведено опис апаратури, яка використовується в цих пунктах спостережень, та кілька прикладів результативних спостережень покриттів даною групою.
Ключові слова: покриття зір, апаратура для спостережень покриттів.
Ключові слова: апаратура для спостережень покриттів, покриття зір